Af en toe krijg je na de zomervakantie een groep kinderen waarbij je voelt dat het geen echte groep is. Leerkrachten benoemen vaak: “individueel zijn het allemaal lieve kinderen, maar als groep is het een drama.” Je merkt dat kinderen andere kinderen buiten sluiten, soms zijn er veel sub-groepjes in de groep, na de pauzes moet je vaak ruzies oplossen en ga zo maar door.
Het kan een goed idee zijn meteen bij de start van het jaar hulp te vragen, zodat je in een vlot tempo de dynamiek in en met de groep in kaart krijgt. Je hebt dan tijdens de forming- , norming- en storming periode zinvolle informatie die je kan helpen in de afstemming van aanpak. Hier heb je gedurende het hele jaar profijt van.
Natuurlijk kan het door allerlei omstandigheden ook voorkomen dat je gedurende het jaar merkt dat de groepsvorming niet zo soepel verloopt als je hoopte. Ook dan kun je ondersteuning vragen.
Bij samen DOOR gebeurt dit o.a. door individuele gesprekjes met kinderen, door te werken met individuele- en groepsdoelen, door de inzet van “GroepsGeluk” en door beeldcoaching in te zetten, voor en door de kinderen.
Met GroepsGeluk – systemisch werken in de klas – maak je de dynamiek van de groep zichtbaar middels houten poppetjes, picto’s, symbolen en ander klein materiaal op tafel. Hierdoor krijgen zowel de groepsleider als de kinderen inzicht in de processen die spelen in de groep. Wanneer je deze dynamiek zichtbaar maakt, heb je een effectieve tool in handen om een fijn pedagogisch klimaat te creëren. In lastige situaties kun je direct de balans herstellen. Zo blijft je groep gelukkig en in een gelukkige groep kan iedereen zich optimaal ontwikkelen.
Door technieken van Deep Democacy in te zetten in de groep kun je op een gestructureerde en haalbare manier blijven werken aan openheid, aan aandacht en aan waardering voor verschillende opvattingen en aan samenwerking in de besluitvorming.