Basistraining oplossingsgericht werken in de school

Onze maatschappij is sterk gericht op problemen. De illusie is dat je door veel te weten over het probleem, de oorzaak en de schuldige je dichterbij een oplossing komt. Oplossingsgericht werken gaat uit van de gewenste situatie, richt zich op eerder behaalde successen en maakt gebruik van het “stap voor stap” principe. Men vertrouwt erop dat iedereen de eigen kracht en mogelijkheden in zich draagt om problemen en vraagstukken op te lossen. Het lukt alleen niet altijd bij die eigen hulpbron te komen. 

Door in de school op een oplossingsgerichte manier te gaan werken, stimuleren we elkaar bij deze kracht te komen. Allereerst heb je een grondhouding van vertrouwen in elkaar nodig. Het vertrouwen dat de ander, je collega, een kind, het op zijn eigen manier kan. Door gebruik te maken van verschillende elementen van oplossingsgerichte gespreksvoering, krijgt deze grondhouding een praktische vertaling. Je maakt o.a. kennis en doet ervaring op met het model van Mark McKergow, de schaalvraag, de wondervraag, de 7 stappendans en Kids’skills.

Doel

Na deze training 

  • herken je in gesprekken of je met een probleem- of oplossingsgericht gesprek bezig bent
  • heb je praktische handvatten om op een oplossingsgerichte manier gesprekken te voeren met kinderen, ouders en collega’s
  • weet je hoe je echt kunt luisteren naar wat de ander te vertellen heeft
  • weet je hoe je problemen kunt vertalen in vaardigheden
  • weet je hoe je beter af kunt stemmen op de eigen motivatie en kracht van kinderen
  • heb je tools gekregen om de progressie van kinderen beter te monitoren
  • weet je waaraan je relatiepatronen kunt herkennen en hoe je hierop kunt afstemmen (wie heeft er hier een vraag en welke is dat?)
  • heb je tools die je helpen om te gaan met weerstand in gesprekken met ouders en collega’s

Werkwijze

De theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan de praktijk, door oefeningen met een casus. Dit zijn door de trainer ingebrachte cases, maar liefst nog werken we met eigen casuïstiek. 

Doelgroep

Leerkrachten, onderwijsondersteuners, intern begeleiders, ambulant begeleiders en directeuren.

Duur

Er zijn 3 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt 3 uur.

Terug

Deze website wordt medemogelijk gemaakt door WebServiceDienst.
Algemene voorwaarden     Privacyverklaring

KVK

63885484

BTW

NL001513662B86
Samen Sterk Zorg Logo
linkedin-squarephoneenvelope