Onze maatschappij is sterk gericht op problemen. De illusie is dat je door veel te weten over het probleem, de oorzaak en de schuldige je dichterbij een oplossing komt. Oplossingsgericht werken gaat uit van de gewenste situatie, richt zich op eerder behaalde successen en maakt gebruik van het “stap voor stap” principe. Men vertrouwt erop dat iedereen de eigen kracht en mogelijkheden in zich draagt om problemen en vraagstukken op te lossen. Het lukt alleen niet altijd bij die eigen hulpbron te komen.
Door in de school op een oplossingsgerichte manier te gaan werken, stimuleren we elkaar bij deze kracht te komen. Allereerst heb je een grondhouding van vertrouwen in elkaar nodig. Het vertrouwen dat de ander, je collega, een kind, het op zijn eigen manier kan. Door gebruik te maken van verschillende elementen van oplossingsgerichte gespreksvoering, krijgt deze grondhouding een praktische vertaling. Je maakt o.a. kennis en doet ervaring op met het model van Mark McKergow, de schaalvraag, de wondervraag, de 7 stappendans en Kids’skills.
Na deze training
De theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan de praktijk, door oefeningen met een casus. Dit zijn door de trainer ingebrachte cases, maar liefst nog werken we met eigen casuïstiek.
Leerkrachten, onderwijsondersteuners, intern begeleiders, ambulant begeleiders en directeuren.
Er zijn 3 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt 3 uur.